sâmbătă, 4 decembrie 2010

Trafic de iarnă: Zboruri anulate, trenuri blocate, drumuri acoperite cu polei. Vezi zonele cu probleme

Vremea rece continua sa dea peste cap traficul din tara. Mai multe curse aeriene au fost anulate pe Aeroportul Otopeni, iar zeci de trenuri au întârzieri de sute de minute, unele fiind blocate pe sine. Cât priveste traficul rutier, acesta se desfasoara cu dificultate pe mai multe drumuri, iar tamponarile se tin lant.

Doi stâlpi de înalta tensiune s-au înclinat, joi, iar unele fire au cazut pe carosabil, în zona Pietei Lahovari din Capitala. Traficul a fost deviat pe strada Dionisie Lupu, pâna când echipajele RENEL au remediat situatia.


În judetul Bistrita-Nasaud, nn copac a cazut peste un vagon al trenului accelerat 1838 Timisoara - Iasi, între Silhoasa si Larion. Incidentul s-a produs în timp ce garnitura era în miscare, iar mecanicul oprind trenul din motive de siguranta. Cu toate acestea,  nicio persoana nu a fost ranita.


Zboruri anulate


19 curse aeriene programate sa aterizeze pe Aeroportul Otopeni au fost anulate. Este vorba despre zborurile de la Munchen, Praga, Bologna, Madrid, Damasc, Tel-aviv, Sibiu, Târgu-Mures, Timisoara, Iasi, Cluj Napoca, Suceava, Oradea, Baia Mare, Helsinki, Paris si Zurich (doua curse).


Alte sase aeronave nu au putut decola de pe acelasi aeroport din cauza conditiilor meteo. Este vorba despre cursele catre Munchen, Praga, Helsinki, Zurich, Paris si Beirut.


Tarom a anulat miercuri peste 40 de zboruri interne si internationale, din cauza ghetii care se formase pe aeronave. Unii calatori au ramas toata noaptea în aeroport, în speranta ca vor prinde mai repede o alta cursa aeriana.


Operatorii de transport aerian se asteapta ca avioanele sa decoleze cu întârzieri si în zilele urmatoare.

Curse anulate pe Aeroportul Otopeni

Trenuri blocate pe sine


Conditiile meteo nefavorabile dau peste cap si traficul feroviar. Mai multe trenuri care trebuie sa ajunga la Iasi au întârzieri de sute de minute, dupa ce au ramas blocate pe sine. Alte trenuri au ramas blocate în judetul Vrancea.


Ramasi fara electricitate, calatorii au înghetat în compartimente. Oamenii sunt nemultumiti de faptul ca iarna a luat din nou prin surprindere autoritatile.


Zeci de trenuri au avut întârzieri în ultimele 24 de ore din cauza poleiului care a cazut pe firele electrice.


Întârzieri de sute de minute


Potrivit unui comunicat al CFR Calatori, circulatia pe calea ferata se desfasoara în conditii de iarna, iar trenurile aflate în trafic ajung cu greu la destinatie. Întârzieri foarte mari se înregistreaza la trenurile care circula pe raza regionalelor Brasov, Cluj si Iasi unde sectiile de circulatie sunt blocate din cauza sutelor de copaci cazuti în gabarit si pe firul de contact.


La ora transmiterii acestei stiri, din cauza copacilor cazuti pe linie sau pe firul de contact, era blocata legatura feroviara pe doua sectii de circulatie, care practic faceau legatura între centrul si nordul tarii:


- Vatra Dornei - Ilva Mica (Regionala CF Iasi)


- Toplita - Deda (Regionala CF Brasov)


Singura ruta ocolitoare pentru trenurile care asigura legatura feroviara între sudul si nordul tarii este Pascani - Adjud - Siculeni - Brasov - Sighisoara - Teius - Cluj, un traseu mai lung, dar singurul care poate permite, în aceasta situatie, legatura între cele trei regionale de cale ferata (Brasov, Cluj, Iasi), precizeaza CFR Calatori.


Cele mai mari întârzieri, de sute de minute, se înregistreaza la trenurile care circula spre/dinspre jumatatea de nord a tarii, trenurile care sosesc din partea de sud-est si sudul tarii ajungând la destinatie cu întârzieri de 60-90 de minute.


Întârzieri mai mici, de maximum 40 de minute, se înregistreaza la trenurile care sosesc din sud-vestul tarii (regionalele CF Timisoara si Craiova).


Linii închise pe raza regionalelor CF Brasov si Iasi


1. Regionala Brasov


- linia curenta Toplita - Stânceni din 01.12.2010, ora 23.37 din cauza copacilor cazuti în gabaritul liniei si pe linia de contact (rupt în urma prabusirii copacilor).


- linia curenta Toplita - Deda închisa din 02.12.2010, ora 8.25 din cauza copacilor cazuti în gabaritul liniei si a liniei de contact (rupt în urma prabusirii copacilor).


Pentru remedirea deranjamentelor se lucreaza cu drezinele pantograf pe sectiile Toplita - Stânceni si Stânceni - Lunca Bradului.


Trenuri de calatori afectate:


- trenul 549 este anulat pe sectia Toplita - Târgu Mures si circula combinat cu trenul 406-1 ca tren 13402 pe relatia Toplita - Brasov - Sighisoara - Razboieni - Cluj Napoca - Oradea - Episcopia Bihor;


- trenul 407-2 este anulat pe relatia Deda - Brasov si circula pe ruta ocolitoare Deda - Târgu Mures - Razboieni - Teius - Brasov.


- trenul 1641 si 1643 asteapta în statia Toplita,


- trenul 1644 circula pe ruta ocolitoare Razboieni - Bucuresti ca tren 13403;


- trenul 1642 asteapta în statia Stânceni de la ora 8.30


- trenul 366-1 asteapta în statia Gheorghieni,


2. Regionala Iasi


- linia curenta Cosna - Gradinita - Larion închisa de la ora 02.19 din cauza copacilor cazuti în gabaritul liniei si pe linia de contact. Pentru remedirea deranjamentului se lucreaza cu drezine pantograf.


Trenuri care stationeaza:


- 1766 în statia Larion, de la ora 1.55


- 1838 în statia Lunca Ilvei, de la ora 6.17


- 1833 în statia Suceava, de la ora 8.03


- 4205 în statia Floreni, de la ora 4.48


- 5704 în statia Ilva Mare de la ora 6.27.


Pe toate sectiile de circulatie unde traficul feroviar este închis, echipele de interventie desfasoara lucrari de remediere a defectiunilor la linia de contact si pentru îndepartarea copacilor cazuti, astfel încât, circulatia trenurilor sa poata fi reluata în conditii normale de trafic.


CFR Calatori mai informeaza ca, în timpul noptii, din cauza precipitatiilor sub forma de ploaie si a stratului gros de polei depus pe firul de contact si pe pantografele locomotivelor s-au produs scurtcircuite care au provocat defectiuni la pantografe si topirea firului de contact pe mai multe sectii de circulatie de pe raza regionalelor Bucuresti, Galati si Constanta. Din aceasta cauza trenurile au înrtegistrat întârzieri de sute de minute.

Trenuri blocate din cauza poleiului

Tamponari pe drumurile din tara


Nici soferii nu au avut parte de drumuri bune. Traficul este îngreunat pe majoritatea soselelor din tara, în mai multe zone circulatia fiind data peste cap din cauza ninsorilor. În continuare se circula cu dificultate pe Autostrada A2 care leaga Bucurestiul de Constanta, iar în Bucuresti s-au înregistrat zeci de tamponari numai în ultimele 24 de ore.


Pe autostrada A2 traficul a fost întrerupt miercuri seara pe un sens pentru ca muncitorii sa acopere gheata cu material antiderapant. Cât a durat restrictia, circulatia spre Bucuresti a fost deviata de la Fundulea pe DN3. La ora transmiterii acestei stiri, circulatia se desfasura în continuare cu dificultate.


Tot miercuri noapte, pe soseaua de centura au avut loc doua accidente în lant, iar pe drumul  dintre Slobozia si Urziceni trei tiruri si un camion au fost implicate într-un accident în lant, iar traficul a fost blocat mai multe ore


În Bucuresti, masinile aproape au patinat pe drumul alunecos. Pe Calea Giulesti, o cisterna încarcata cu motorina a derapat si s-a rasturnat. Numai în ultimele 24 de ore, în Capitala au fost înregistrate 53 de accidente.


Primaria a scos pe strazi utilajele care sa împrastie materialului antiderapant, însa meteorologii anunta în continuare temperaturi scazute, vânt si ploi.


Drumuri acoperite de polei


Centrul Infotrafic al Politiei Române informeaza ca pe mai multe drumuri nationale, din cauza temperaturilor scazute si a ploii, s-a format polei iar pe alte sectoare rutiere sunt conditii de formare a poleiului. Cu toate ca se împrastie material antiderapant, ploaia diminueaza eficienta acestuia.


Iata care erau zonele cu probleme joi dimineata:


- pe Autostrada Bucuresti – Constanta a început sa se formeze polei, în zona kilometrilor 25 – 26 si 141– 143;


- pe Autostrada Bucuresti – Pitesti se circula cu dificultate între kilometrii 28 – 32 si 64 – 85;


- în judetul Calarasi, pe DN3 Lehliu – Fundulea;


- în judetul Suceava, pe mai multe drumuri (DN2, DN15C, DN2E si DN17);


- în judetul Braila pe DN2B Ianca – Mircea Voda DN21 (E584) Valea Cânepii – limita Ialomita;


- în judetul Buzau, pe DN2;


- în judetul Vrancea pe DN2, DN23 si alte doua drumuri nationale secundare;


- în judetul Ialomita, pe mai multe drumuri;


- în judetul Galati, pe toate drumurile;


- în judetul Iasi, pe DN24 Iasi – Vaslui; în judetul Vaslui, pe majoritatea drumurilor;


- în judetul Covasna, pe DN11 între Cernat si Bretcu (portiuni de zapada si gheata);


- în judetul Mures, pe DN15 Reghin – Toplita.


În judetul Ilfov, pe DN Centura Bucuresti s-a împrastiat material antiderapant, dar traficul rutier se desfasoara destul de greu din cauza numarului mare de autovehicule si a carosabilului partial acoperit cu gheata, mai precizeaza centrul Infotrafic.


Recomandari pentru soferi


Centrul Infotrafic le recomanda conducatorilor auto sa nu porneasca la drum decât daca este absolut necesar, pentru ca orice deplasare, în astfel de conditii meteorologice, implica mari riscuri.


Conducatorii de autovehicule sunt rugati totodata ca, atunci când traverseaza zone unde partea carosabila este acoperita cu polei, gheata, zapada batatorita, mâzga sau piatra cubica umeda sa manifeste maximum de prudenta, sa circule cu viteza redusa, sa mareasca distanta de siguranta în mers, sa utilizeze luminile de întâlnire si sa evite efectuarea manevrelor în trafic- depasiri, treceri de pe o banda pe alta etc.


De asemenea, Centrul Infotrafic îi sfatuieste pe soferi sa echipeze automobilul cu pneuri corespunzatoare, sa nu bruscheze comenzile masinii si sa adapteze permanent viteza la conditiile de drum.


Referitor la circulatia în conditii de ploaie, este necesar ca fiecare manevra în trafic sa fie efectuata numai dupa o temeinica asigurare. În situatia în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusa din cauza stropilor de ploaie, folosirea luminilor de catre ceilalti conducatori auto reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurarii la schimbarea directiei de mers. De aceea, se recomanda ca luminile de întâlnire sa fie folosite pe timpul zilei, pe toate categoriile de sosele.


Pentru evitarea implicarii în accidente, conducatorii auto trebuie sa-si sporeasca prudenta pe toata durata deplasarii, dar mai ales la iesirile din tronsoanele împadurite si sate, la intrarile si iesirile de pe poduri sau la încrucisarile cu autovehiculele cu gabarit mare, mai precizeaza Politia Rutiera. Rafalele de vânt laterale modifica tinuta de drum a masinilor, cu atât mai mult cu cât viteza cu care se circula este mai mare.


Totodata, trebuie evitate oprirea sau stationarea în dreptul copacilor de pe marginea drumurilor, pe care vântul puternic îi poate rupe. Nu în ultimul rând, conducatorilor de vehicule pe doua roti li se recomanda sa evite deplasarile în acesta perioada.


View the original article here

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu